Twee verdachten aangehouden na tal van fraudezaken

Gepubliceerd op 13 september 2024 om 13:17

De politie heeft afgelopen dinsdagochtend na uitvoerig onderzoek twee mannen van 18 en 19 jaar uit Eindhoven en Geldrop aangehouden.

De mannen zijn mogelijk te koppelen aan elf zaken rond bankhelpdeskfraude en zitten vast. Alle slachtoffers waren tussen de 78 en 91 jaar oud.

Het onderzoek kwam aan het rollen nadat een vrouw uit Ermelo half juli slachtoffer werd van bankhelpdeskfraude. Criminelen doen zich bij die vorm van fraude voor als bankmedewerker en vertellen slachtoffers dat er van alles mis is met hun rekening. Er wordt bijvoorbeeld geadviseerd om geld over te maken naar een ‘veilige kluisrekening’ of criminelen maken een slachtoffer wijs dat de bankpas inclusief code moet worden opgehaald, met alle gevolgen van dien. Dit gebeurde ook bij het incident in Ermelo. Naast de bankpas werden er sieraden buitgemaakt.

 

Groot aantal zaken

Agenten gingen direct naar het adres en stelden onderzoek in. Door die inzet waren er vrij snel beelden beschikbaar, waarop de recherche van het lokale politieteam (Veluwe West) verder onderzoek kon verrichten. Door dat onderzoek kwamen beide verdachten in beeld. Recherchewerk maakte vervolgens duidelijk dat de man uit Geldrop mogelijk aan vier soortgelijke zaken te koppelen is (Ermelo, Nuland, Maastricht en Weurt). De man uit Eindhoven mogelijk zelfs aan acht zaken (Ermelo, Veldhoven, Riel, Doetinchem, Breda, Etten-Leur, Sleeuwijk en Terheijden).

 

Criminelen zijn creatief en verzinnen allerlei verhalen om veelal oudere slachtoffers geld of waardevolle spullen afhandig te maken. De schade loopt soms in de duizenden euro’s. Daarbij doen ze zich over het algemeen voor als medewerker van een instantie of bedrijf die slachtoffers vertrouwen. Denk aan nepagenten, zogenaamde bankmedewerkers of criminelen die zich voordoen als de meteropnemer of een zorgmedewerker. Alles over dergelijke babbeltrucs is te vinden op politie.nl/babbeltrucs. Daar zijn ook tips te vinden om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. Hoe moeilijk ook, want criminelen gaan slinks te werk en weten vaak erg veel over hun slachtoffer.

 

Digitale meldkamer

Sinds begin dit jaar werkt de politie-eenheid Oost-Nederland met de ‘Digitale meldkamer’. Een proces waarbij agenten direct worden aangestuurd bij zaken als bijvoorbeeld bankhelpdeskfraude. Die directe aansturing lijkt ook in Ermelo effect te hebben gehad. Meer over de werkwijze is te vinden in dit bericht. Naast het vergroten van de pakkans is zorg voor slachtoffers ook een belangrijk onderdeel van de werkwijze. De impact op hen is vaak gigantisch.

 

De mannen uit Eindhoven en Geldrop zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven veertien dagen langer in voorlopige hechtenis.

Bron: Politie